✓ Beste kwaliteit ✓ Allerlaagste prijs!

Rhododendron snoeien

Een rhododendron snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een rhododendron. Op deze pagina leer je meer over de verzorging van deze plant en hoe je het beste een rhododendron kunt snoeien.

 

Wat is een rhododendron?

De naam rhododendron stamt af van het Oudgrieks. Rhódon betekent roos en dendron betekent boom. Het geslacht bestaat uit zo’n 600 tot 1000 soorten bloeiende planten en behoort tot de Ericaceae, ook heidefamilie genaamd.

Rhododendrons zijn over het algemeen struiken maar kunnen ook als kleine bomen voorkomen. De verspreid staande glanzend groene bladeren hebben een gave rand en staan meestal aan het einde van de tak gegroepeerd. Zo lijkt het op een krans. De bloemen, die in kleur kunnen variëren van zuiver wit, zachtgeel, rood, paars, roze en zelfs oranje, staan in tuilen aan het eind van de tak. Het aantal (lange) meeldraden varieert van vijf tot 27 stuks. Ze steken qua kleur vaak wonderschoon af tegen de bloemblaadjes. Rhododendrons komen in allerlei varianten, soorten en maten voor. Er bestaan dwergvormen die een maximale hoogte van een meter bereiken, maar ook exemplaren die met gemak een hoogte van vier meter halen. Een rhododendron bloeit in het voorjaar en houdt van een ietwat zure grond, bijvoorbeeld bosgrond, waar ze van nature ook op voorkomen. Ze zijn doorgaans groenblijvend, maar zijn soms ook bladverliezend.


Omdat rhododendrons oppervlakkig wortelen, adviseren wij je om niet tussen de struiken te schoffelen. Door het schoffelen kunnen de wortels beschadigd raken. Gelukkig krijgt het onkruid meestal geen kans om te groeien. De struik heeft namelijk een dicht wortelstelsel en een dicht bladerdek. Rhododendrons verdragen volle zon maar u doet ze een groter plezier met een plek waar schaduw en licht elkaar afwisselen. Een plek waar ´s ochtends de zon schijnt en waar ´s middags schaduw staat, is ideaal. Geef de struiken bij een warme periode of periodes van droogte extra water.

Waarom moet een rhododendron gesnoeid worden?

Laten we voorop stellen dat een rhododendron niet altijd gesnoeid hoeft te worden. rhododendrons zijn bijzonder geschikt voor een onderhoudsvrije tuin. In principe kan j ze het beste met rust laten. Daarom is een visuele inspectie voordat je een snoeibeurt overweegt altijd aan te bevelen. Bekijk de struik van verschillende kanten. Als je tot de conclusie komt dat de struik te veel uit haar kluiten is gewassen, het model je niet bevalt of de onderkant van de struik is kaal, kan je snoeien overwegen. Dat geldt ook wanneer de rhododendron niet meer wilt bloeien of wanneer de bladeren geel verkleuren. Door de struiken op de juiste wijze en rigoreus terug te snoeien, kan je de struik verjongen. Op de plek waar de struik wordt gesnoeid, loopt deze weer uit. De struik wordt zo weer lekker compact en zal je normaal gesproken het volgende seizoen met haar uitbundige bloei belonen. In een enkel geval produceert de gesnoeide rhodondendron na de snoeibeurt meer blad dan bloemen. Alle soorten rhododendron verdragen snoeien uitstekend.

Wat is de beste periode om een rhododendron te snoeien?

Wanneer de rhododendron is uitgebloeid, kan er worden gesnoeid. Dat is meestal in april of mei. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag.

Waarmee moet een rhododendron worden gesnoeid?

Een niet onbelangrijk onderdeel bij het snoeien van struiken zoals de rhododendron is het gereedschap. Werk alleen met schoon, scherp en degelijk materiaal. Het gereedschap mag ook niet roestig zijn. Roest kan schimmel en rot veroorzaken. Takken, of in het ergste geval een deel van uw struik, kunnen afsterven. Een snoeischaar is geschikt voor de kleinere takjes. Voor takken met een diameter van meer dan twee centimeter gebruik je een takkenschaar of een handzaag. Alleen dan ontstaan er geen rafels en gescheurde takken en krijg je betere zaag- en knipsnedes. Dat voorkomt infectie bij de plant. De snoeiwonden zullen sneller helen en de rhodondendron zal spoedig weer uitslaan.

Hoe moet een rhododendron worden gesnoeid?

Snoei een rhododendron nooit ineens helemaal kaal. Verwijder in elk geval al het dode of zieke hout. Haal oude takken helemaal weg. Oude takken bloeien vaak niet meer uitbundig, worden kaal of hebben een lelijke vorm. Hetzelfde geldt voor kruisende takken. Knip van de overige takken een deel van de tak weg maar laat de onderste bladerenkrans in tact. Knip de tak net boven een jonge scheut of knop af. Let erop dat je alleen snoeit wanneer de knop of jonge scheut naar buiten wijst.
Wanneer je de Rhododendron na de bloei snoeit, kan je deze tot wel 20 centimeter terugsnoeien. Let op, dit kan alleen wanneer er nog zogenaamde slapende ogen op de betreffende tak zitten. De tak zal anders niet meer uitlopen. Een rhododendron hoeft ook niet elk jaar te worden gesnoeid.

Nazorg

Nadat jouw rhododendron weer in het gewenste model is gesnoeid, kan je een lage dosering mest geven om een goede groei te bevorderen. Verdeel de mestkorrels rond de stam en hark ze lichtjes in. Strooi hier een mulchlaag overheen van tuinturf, bladaarde of compost. Water het goed aan en laat de aarde de komende tijd niet uitdrogen.

Niet snoeien, wel afbreken

Als jouw rhododendron de juiste vorm heeft en niet hoeft te worden gesnoeid, kan je de uitgebloeide bloemen wegbreken. Dit geldt voornamelijk voor jongere struiken. Meestal kan je de uitgebloeide bloem met lichte druk makkelijk afbreken. Let er wel op dat je de nieuwe bloemknop niet afbreekt, deze bevinden zich namelijk vlak onder de uitgebloeide bloem. Het afbreken van de uitgebloeide bloemen is niet noodzakelijk, het ziet er cosmetisch wel beter uit. Zeker wanneer je een witbloeiend exemplaar bezit, zullen de bruine, uitgebloeide bloemen de struik ontsieren.